www.eczaci.tr.cc
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

www.eczaci.tr.cc

Sağlık,Sağlık Haber,İnternet,İnternet Haber,Msn,Radyo
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 2008 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
aycxz38

aycxz38


Mesaj Sayısı : 118
Kayıt tarihi : 12/03/09

2008 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Empty
MesajKonu: 2008 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar   2008 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Icon_minitimePaz Mart 29, 2009 6:18 pm

2008 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Sağlık hizmeti sunucularına müracaat işlemleri başlıklı bölümde; Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin SUT’ta belirtilen özel hükümler saklı kalmak kaydıyla Kurum ile sözleşmesi bulunan ayakta ve yatarak tedavi hizmeti sağlayan sağlık hizmeti sunucularına doğrudan veya sevk edilmek suretiyle müracaat edebilecekleri belirtilmiş ve bu kişilerin, 2008 yılı SUT’un (24) numaralı maddesinin dördüncü fıkrasında belirtilen istisnalar hariç olmak üzere acil haller dışında Kurum ile sözleşmesi olmayan sağlık hizmeti sunucularından aldıkları sağlık hizmeti bedelleri Kurumca karşılanmayacağı belirtilmiştir.

Aile hekimliğine geçilen illerde sağlık hizmeti sunucularına müracaat işlemlerine ilişkin olarak;

* Aile hekimliğine geçilen SUT eki “Sevk Zinciri Uygulanacak İller Listesi” nde (EK-4) belirtilen illerde ilk müracaatın aile hekimliğine veya aile hekimliği dışında kalan diğer birinci basamak resmi sağlık kuruluşlarına (ana çocuk sağlığı merkezi, toplum sağlığı merkezi, verem savaş dispanseri, ilgili mevzuatı doğrultusunda muayene ve tedavilerini yapmakla yetkili oldukları kişilerle sınırlı olmak üzere işyeri hekimleri ve kurum hekimlikleri, üniversitelerin medikososyal birimleri) yapılmasnın zorunlu olduğu,

* SUT eki EK-4 Listesinde yer almamakla birlikte aile hekimliği uygulamasına geçilen ve Kurumca SUT eki EK-4 Listesine dâhil edilecek illerde ilk müracaatın aile hekimliğine veya aile hekimliği dışında kalan diğer birinci basamak resmi sağlık kuruluşlarına (ana çocuk sağlığı merkezi, toplum sağlığı merkezi, verem savaş dispanseri, ilgili mevzuatı doğrultusunda muayene ve tedavilerini yapmakla yetkili oldukları kişilerle sınırlı olmak üzere işyeri hekimleri ve kurum hekimlikleri, üniversitelerin medikososyal birimleri) yapılması uygulamasına 01 Temmuz 2009 tarihinde başlanacağı belirtilmiştir.

NOT : 2008 yılı SUT EK-4 Sevk Zinciri Uygulanacak iller Listesinde ; Bayburt, İsparta,Gümüşhane, Denizlı illeri yer almakta olup, aile hekimliği uygulamasına geçilen Kırıkkale ilinde sevk zorunluluğu yoktur. 2008 yılı SUT da 31 ARALIK 2008 de yapılan değişiklik ile sevk zincirinin 01 TEMMUZ 2009 da başlayacağı belirtilmiştir.

Reçetelerin düzenlenmesine ilişkin olarak; “Düzenlenen reçetelerde mutlaka teşhis, ilgili hekimin ıslak imzası ve bilgileri yer alacaktır. SUT eki EK-2/F Listesinde yer alan kısaltmalar hariç teşhislerde kısaltma yapılmayacaktır. Reçetede yazılı ilacın/ilaçların yan etkilerini önlemek ve/veya tedaviyi desteklemek amacıyla yazılan ilaçlar için ayrıca teşhis aranmayacaktır.” Hükmüne yer verilmiştir.

NOT: Reçetede teşhisi yazılı olan ilaç veya ilaçlar dışındaki ilaçlar, eğer bu ilaçların yan etkilerini önlemeye yönelik veya reçete yazılı teşhisi desteklemek için ise, bu ilaçlar için teşhise gerek yoktur.

Rapor onaylarına ilişkin olarak ; “ Kullanımı sağlık raporuna bağlı veya katılım payından muaf ilaç(lar) için düzenlenecek reçetelere ait aslı gibidir onayı yapılmış rapor fotokopisi, fatura ekinde Kuruma gönderilecektir. Aslı gibidir onayı; raporu düzenleyen sağlık kurumu veya reçeteyi düzenleyen hekim veya reçeteyi karşılayan eczacı tarafından yapılacaktır.” Hükmüne yer verilmiştir.

Sağlık raporlarının sürelerine ilişkin olarak; “ SUT’un yürürlüğe girmesinden önce düzenlenen sağlık raporları, bu SUT hükümlerine uygun olması kaydıyla süresi sonuna kadar geçerlidir (Bu maddenin 5. fıkrası saklıdır). Bu SUT hükümlerine uygun olmayan raporlar, SUT’un (12.1.3) numaralı maddesi kapsamında bu SUT hükümlerine uygun hale getirilebildiği takdirde geçerli olacaktır.” Hükmüne yer verilmiştir.

NOT :Bu maddenin 5 nci maddesi ile kastedilen “(5) Sağlık raporları, SUT’ta özel düzenlemeler hariç olmak üzere en fazla iki yıl süre ile geçerlidir. Kurum bilgisayar kayıtlarına süresiz olarak girilmiş sağlık raporları, 15.6.2007 tarihinden itibaren 2 yıl süre ile geçerli kabul edilir.” Cümlesi olup, süresiz raporlar 15 HAZİRAN 2009 tarihine kadar geçerlidir. Ayrıca, eski raporlardaki ( ICD 10 kodu ve etken madde isimleri yazılı olmayanlar) eksikliklerin tamamlanması durumunda geçerli olacaklardır.


Reçetelere yazılacak ilaçlar ile büyük / küçük ambalajlarının ödenmesine ilişkin olarak;

“ Ayaktan yapılan tedavilerde, 12.3 üncü maddede belirtilen durumlar dışında, bir reçetede en fazla dört kalem ilaç yazılır ve her kalem ilaçtan bir kutunun (ilaçların parenteral ve topikal formları ile 12.5 inci maddede belirtilen durumlar hariç) bedeli ödenir. Parenteral formlar ile majistrallerin reçeteye yazılması durumunda en fazla 10 günlük tedavi bedeli ödenir. Reçetede mutlak surette günlük kullanım dozu belirtilecektir. Majistraller en fazla 10 günlük tedavi dozunda reçetelendirilebilecek olup, bu durum ve tedavi amaçlı olduğu hekim tarafından reçete üzerinde belirtilecektir.

“ Antiinflamatuar ve antiromatizmal grubu ilaçların solid-oral formlarında büyük ambalaj kapsamına giren ilaçlar, ayaktan tedavide tek uzman hekim tarafından düzenlenen ilaç kullanım raporuna dayanılarak reçete edildiklerinde, en küçük ambalajlı formları ise rapor aranmaksızın reçete edildiklerinde bedelleri ödenir. Bunların dışında kalan ilaçlarda, aynı dozda bir veya birden fazla formu olan ilaçların/ eşdeğer ilaçların 30 günlük tedavi dozunu geçen ambalaj formları için sağlık raporu düzenlenmesi zorunludur.” Hükmüne yer verilmiştir.

NOT : Aynı dozda bir veya birden fazla formu olan ilaçların/eşdeğer ilaçların 30 günlük tedavi dozunu geçen ambalaj formları için sağlık raporu düzenlenmesi zorunlu olup, bu cümle ile tek ambalaj formu olan ilaçlarda kapsama alınmıştır.

Aşı ve Serum teminine ilişkin olarak;

“12.7.3. Aşı ve serum temini uygulaması

Enjektabl allerji aşı endikasyonları; İnhalen alerjen duyarlılığı olduğu cilt testleri ve/veya spesifik Ig E ölçümü ile gösterilmiş, en fazla 2 farklı grup inhalen allerjene karşı duyarlığı olan, en az 3 ay süre ile uygulanan medikal tedavi ile hastalığın kontrol altına alınamadığının raporda belirtilmesi kaydı ile;

1)Allerjik bronş astımı,

2)Allerjik rinit,

3)Allerjik konjoktivit,

durumlarında, bu durumların allerji veya klinik immunoloji uzman hekimlerinden birinin yer aldığı, tedavi protokolünü gösterir resmi sağlık kurulu raporuna dayanılarak reçete edilmesi halinde bedelleri Kurumca karşılanır. İlk reçetelendirme allerji veya klinik immunoloji uzman hekimleri tarafından yapılacaktır.

Sağlık Kurulu raporuna istinaden tedavinin devamı niteliğindeki diğer reçetelendirmeler bu hekimlerin yanı sıra, çocuk sağlığı ve hastalıkları, kulak burun boğaz, göz hastalıkları, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları veya aile hekimliği uzman hekimi tarafından yapılabilecektir.

(2) Alerji aşılarının oral formları ödenmez.

(3) Arı Venom alerjisi; Arı venom aşıları, alerji, klinik immunoloji, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzman hekimlerinden biri tarafından düzenlenen uzman hekim raporuna dayanılarak, uzman hekimler tarafından reçete edilmeleri halinde bedeli ödenir.

(4) Aşı tedavileri, arı venom alerjisi hariç 5 yılı geçemez. Bu amaçla yukarıda tanımlanan raporlarda tedaviye başlama tarihi yazılacaktır.

(5) Zehirlenmelerde kullanılan antidotların bedelinin tamamı sağlık raporu aranmaksızın ödenir.” Hükmüne yer verilmiştir.

NOT: .Tebliğin bu maddesi 01 EKİM 2008 tarihinde uygulamaya girecektir (GERİYE DÖNÜK UYGULAMA ).Ayrıca, Enjektabl allerji aşı endikasyonlarında İnhalen alerjen duyarlılığı olduğu cilt testleri ve/veya spesifik Ig E ölçümü ile gösterilmiş, en fazla 2 farklı grup inhalen allerjene karşı duyarlığı olan, en az 3 ay süre ile uygulanan medikal tedavi ile hastalığın kontrol altına alınamadığının raporda belirtilmesi kaydı getirilmiş ve venom allerjisi çıkarılmıştır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
2008 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» 2008 YILI SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ
» SGK’da 01.01.2009’dan itibaren dikkat edilmesi gereken kurallar;
» Söz konusu dört tebliğde genel olarak dikkat edilecek hususlar ;
» KAYSERİ SGK'DAN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER....!!! (05.08.2009)
» 2008 yılı SUT nun değişik maddelerinde yapılan düzenlemeler ilişkin olarak;

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
www.eczaci.tr.cc  :: SAĞLIK,İLAÇ,HABER,GEBELİK,PSİKOLOJİ,TEKNİSYEN,ECZ ODASI,TEB,ECZACI,DOKTOR :: BÜTÇE-
Buraya geçin: